De beste tijd om in uw tuin te snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Het helpt u uw tuin te beheren, zorgt ervoor dat planten er verzorgd uitzien en stimuleert nieuwe groei. Snoeien stimuleert de wijnstok of boom ook om meer vruchten, bloemen of bladeren te produceren. Snoeien is nuttig om ongewenste takken en scheuten te verwijderen, de kans op ziekten te verkleinen en de planten gemakkelijker te beheren te maken.

Snoeien moet echter wel in de juiste periode van het jaar gebeuren, anders heeft het niet het gewenste effect op uw planten. De beste tijd om je tuin te snoeien hangt af van de soort planten die je hebt, maar er zijn algemene regels die voor de meeste tuinen gelden. Met de juiste snoeipraktijken zal uw tuin het hele jaar door bloeien! Hieronder de snoeitips van de Tuincollectie.

Voorjaarssnoei

De lente is de beste tijd om bomen en struiken te snoeien. Als u ze in het voorjaar snoeit, verwijdert u alle groeischeuten die zich sinds de laatste snoeibeurt hebben ontwikkeld. Dit is inclusief alle nieuwe groei die tijdens de wintermaanden is ontstaan. De scheuten zijn zacht en gemakkelijk weg te knippen.

Als u tijdens het groeiseizoen snoeit, verwijdert u de nieuwe scheuten wanneer deze zich ontwikkelen. Deze scheuten zijn stijf en kunnen moeilijk te snoeien zijn. U verwijdert ook eventuele bloemen of vruchten die de plant aan het vormen is. Bomen en struiken die in het voorjaar moeten worden gesnoeid zijn onder meer appel- en perenbomen, abrikozenbomen, perziken, pruimen, nectarines, peren, kweeperen, pyracantha, taxusbomen en buxusbomen.

Zomersnoei

De zomer is de beste tijd om planten te snoeien die bloeien of vruchten voortbrengen, zoals tomaten en aardbeien. De knoppen die zich tijdens de zomermaanden aan de plant vormen, zullen in de herfst de bloemen en vruchten voortbrengen. Als u de bloemen of vruchten tijdens de zomer van de plant snoeit, moedigt u de plant aan om zijn energie te richten op de groei van nieuwe knoppen. Deze nieuwe knoppen zullen in de herfst bloemen en vruchten produceren, waardoor u een overvloedige oogst krijgt. De zomer is ook een goed moment om sierplanten, zoals heesters en wijnstokken, te snoeien.

Als u deze planten in de zomer snoeit, verwijdert u alle nieuwe scheuten die zich sinds de laatste snoeibeurt hebben ontwikkeld. Deze scheuten zijn zacht en gemakkelijk weg te knippen. Als u de planten tijdens het groeiseizoen snoeit, verwijdert u de nieuwe scheuten wanneer deze zich ontwikkelen. Deze scheuten zijn stijf en kunnen moeilijk te snoeien zijn. U verwijdert ook eventuele bloemen of bloesems die de plant aan het vormen is. Planten die in de zomer moeten worden gesnoeid zijn tomaten, aardbeien, bosbessen, frambozen, druiven, kiwi’s, sierheesters en wijnstokken zoals clematis en kamperfoelie.

Najaarssnoei

De herfst is de beste tijd om bladverliezende heesters en bomen te snoeien. Deze heesters en bomen verliezen hun bladeren in de herfst, zodat u gemakkelijk kunt zien waar u ze moet snoeien. Als u bladverliezende planten tijdens het groeiseizoen snoeit, verwijdert u de nieuwe scheuten wanneer deze zich ontwikkelen. Deze scheuten zijn stijf en kunnen moeilijk te snoeien zijn. Planten die in de herfst moeten worden gesnoeid zijn onder meer bladverliezende heesters, zoals hortensia’s, bougainvillea en rozen. Bomen die in de herfst moeten worden gesnoeid zijn onder meer esdoorns, eiken en fruitbomen.

Wintersnoei

De winter is de beste tijd om groenblijvers, zoals dennen en ceders, te snoeien. Deze planten hebben een zogenaamde “rustperiode” in de winter. Deze rustperiode is een periode waarin de plant helemaal niet groeit. Als u groenblijvers in de winter snoeit, verwijdert u alle nieuwe scheuten die zich tijdens deze rustperiode hebben ontwikkeld. Als u groenblijvers tijdens het groeiseizoen snoeit, verwijdert u de nieuwe scheuten wanneer ze zich ontwikkelen. Deze scheuten zullen stijf zijn en kunnen moeilijk te snoeien zijn. Planten die in de winter moeten worden gesnoeid zijn pijnbomen, ceders, jeneverbessen en taxusbomen.

Liever niet teveel snoeien?

Snoeit u liever niet teveel omdat uw planten de andere planten in de tuin beschermen? Overweeg dan eens om een uittrekbaar windscherm te plaatsen. Zo kunt u uw planten ook beschermen tegen de weersinvloeden.

Conclusie

De beste tijd om in je tuin te snoeien hangt af van het soort planten dat je hebt. De lente is de beste tijd om bomen en struiken te snoeien. De zomer is de beste tijd om planten te snoeien die vruchten voortbrengen, zoals tomaten en aardbeien. De herfst is de beste tijd om bladverliezende heesters en bomen te snoeien. De winter is de beste tijd om groenblijvers te snoeien. Met de juiste snoeipraktijken zal uw tuin het hele jaar door bloeien!