Vragen over tuinieren voor schaduwrijke gebieden

Gardening background with garden tolls

Heb je je ooit afgevraagd welke planten gedijen in schaduwrijke gebieden? Wilt u schoonheid toevoegen aan uw tuin en toch uw planten beschermen tegen ziektes? Als dat zo is, ben je niet de enige. Een goede tuinvraag kan het verschil maken tussen een bloeiende tuin en een tuin die het moeilijk heeft. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende soorten planten die goed kunnen gedijen in de volle schaduw en halfschaduw. Ontdek welke planten in verschillende situaties zullen groeien en wat u moet doen om ze aan te moedigen te gedijen.
Planten die gedijen in schaduwrijke gebieden

Begonia’s zijn een van de meest populaire bloeiende planten voor schaduwrijke tuinen. Het zijn meestal eenjarige planten, maar kunnen vaste planten worden als ze tegen vorst worden beschermd. Als je geen fan bent van hard werken, haal ze dan in de winter naar binnen. Begonia’s zijn makkelijk te onderhouden en komen in felle kleuren, zoals de Surefire serie. Volg deze eenvoudige stappen om ze in uw tuin te laten groeien:

Het eerste dat u moet doen, is de hoeveelheid zonlicht beoordelen die uw planten elke dag krijgen. Je kunt aan het uiterlijk zien of een plant voldoende zonlicht krijgt. Als het er langbenig of zwak uitziet, krijgt het waarschijnlijk niet genoeg zonlicht. Als je merkt dat dit het geval is, is het tijd om het te verplaatsen. Zelfs als de planten winterhard zijn, kunnen ze nog steeds water nodig hebben om goed te groeien.
Planten die gedijen in de volle schaduw

In gebieden waar je minder zonlicht krijgt, is het gemakkelijk om een ​​paar planten te laten gedijen. Als u echter een volle zontuin wilt aanleggen, heeft u dagelijks zes uur zonlicht nodig. Planten die in de volle zon gedijen, zijn meestal hittebestendig en zullen goed groeien in drogere grond. Om de juiste planten te kiezen, lees je over de verschillende soorten zonminnende planten en hoe je de beste plek daarvoor kiest.

De eerste plant om uit te kiezen is heuchera, ook wel koraalbellen genoemd. Deze struiken zijn mooi, onderhoudsarm en verdragen wat schaduw. Ze hebben opzichtig blad en kleine bloemaren die in het late voorjaar verschijnen. Heuchera verdraagt ​​een beetje zon, maar de volgroeide vorm produceert zijn meest dramatische kleur in de schaduw. Je kunt het blad van deze planten ook als bodembedekker planten.
Planten die gedijen in halfschaduw

Sommige planten doen het goed in halfschaduw. Deze omvatten selderij, die langzaam groeit en pas na ongeveer 50 tot 120 dagen bloemknoppen zal produceren. Omdat selderij van koelere temperaturen houdt, zal het kweken in halfschaduw de builen in de warmere maanden verminderen. Deze plant in het koele seizoen kan ook wat droogte verdragen. Als het in halfschaduw wordt gekweekt, produceert het stengels die ongeveer de helft zo lang zijn als die in de volle zon.

Impatiens maken deel uit van de boterbloemfamilie. Ze groeien het beste in halfschaduw en geven de voorkeur aan vochtige grond. De bloemen van deze lage vaste planten hebben de vorm van kleine flesjes met een gele kurk. Ze zijn makkelijk te kweken en kunnen gebruikt worden als border of potplant. Door grote groepen blauw getinte variëteiten te planten, ontstaat een kleurrijke mat die bestuivende insecten en vlinders aantrekt.